Kerstbroden 2014

Stichting Dunya Nederland

Stichting Dunya Nederland december 2014, Haagse ondernemers en Pvda-raadslid Rajesh Ramnewash delen tweeduizend kerstbroden uit aan ouderen om aandacht te vragen voor stille armoede en vereenzaming. Maandag was de aftrap met het aansnijden van het langse kerstbrood in WZH Transvaal. Honderd kerstbroden worden weggeven aan ouderen die in het bezit zijn van een Ooievaarspas. Mail een mooie kerstwens naar st.dunya@gmail.com met een mooie nieuwjaarswens en wie weet krijgt u een gratis brood. De mooiste reacties komen in de krant.
Door Tanja Verkaik
“We zijn niet vergeten wat de ouderen voor onze generatie hebben gedaan” vertelt Rajesh Ramnewash. “In de jaren zeventig kwamen onze ouders massaal naar Nederland en zijn toen warm en goed ontvangen door de Nederlanders. Daarom delen we kerstbroden uit in de hele stad om aan alle ouderen onze dankbaarheid te tonen.” Ook is een extraatje voor veel ouderen broodnodig, vertelt Lucia Baboelal van Stichting Dunya. “Achter de voordeur spelen zich vaak schrijnende taferelen af. Ouderen die de alleen maar leven op linzen of rijst of meerdere lagen zomerkleding dragen om het warm te krijgen. Zij zijn van de generatie ‘niet klagen, maar dragen’.”
De Surinaamse Kamla (78) doet haar verhaal onder een schuilnaam, omdat ze van de rechter na bijna twintig jaar terug moet naar haar geboorteland. “Ik kan ieder moment worden opgepakt en worden teruggestuurd. Ze weten niet wat genade is. Suriname was ooit ook deel van Nederland. Dat doet pijn. Ik moet terug, omdat ik kinderen heb wonen in Suriname. Maar daar heb ik al jaren geen contact meer mee. Na mijn scheiding wilden ze niets me mij te maken hebben.” In Nederland kan Kamla geen aanspraak maken op de voorzieningen, omdat ze geen verblijfsvergunning heeft. Ook kunnen twee van haar dochters die wel in Nederland wonen niet financieel voor haar instaan. “Ik leef van giften. Mijn ex-schoonzoon heeft mij van onderdak voorzien en betaalt alles, maar hij heeft geen werk meer. Ik lig er nachten van wakker, wat moet ik doen? In Suriname heb ik geen verblijf, geen familie en niet de zorg die ik nodig heb.” Kamla heeft namelijk een oogziekte die alleen in Nederland kan worden behandeld.”
Dit is één van de vele schrijnende verhalen die Baboelal te horen krijgt. “Het is bij veel ouderen geen vetpot. Dikwijls zie ik situaties die erbarmelijk zijn.” De kerstbrodenactie is één van de manieren om ouderen een hart onder de riem te steken met de feestdagen.